Hvordan ”Sammen” ble til: 1.Åpningssekvensen

Første scene i spillefilmen ”Sammen” ble til under improvisasjon.

Jeg hadde skrevet en scene hvor Roger, Kristine og Pål kjører Go-kart, men da jeg reiste til Drammen for å finne en Go-kart bane var den eneste banen som fantes i Drammen lagt ned. Den lå i kjelleren til Bowling 1. Jeg hadde vært innom banen tideligere og da fått ideen, men nå var den altså nedlagt så jeg måtte finne på noe annet siden det var bestemt at alt skulle spilles inn på location i Drammen på grunn av kronologien. Da vi begynte de første prøvene tror jeg ikke at jeg hadde bestemt meg for hvordan den første scenen skulle være. Men siden Go-kart banen lå i samme bygg som Bowling 1, var det nærliggende å tenke på bowling som location.

Det jeg viste, var at jeg måtte etablere karkaterene og forholdet mellom dem så effektivt som mulig. Hva slags familie dette var og hvordan de komuniserte med hverandre. Den viktigste karakteren var Roger, han måtte ’settes’ klart å tydelig.

Vi gjorde de første prøvene i løpet av en helg i Filmparken ute på Jar hvor jeg da hadde kontor. Det var Fridtjov, Evy, Odin og meg selv. Vi leste gjennom scenen først, diskuterte så karkateren og hvem de var, bakgrunn og hvordan de traff hverandre, familiesituasjon, yrker osv. Så gjorde vi noen improvisasjoner rundt forskjellige familiesituasjoner etterfulgt av diskusjon. På kvelden gikk vi ut og spiste sammen, før vi dro vi til bowlingen i Torggata. Skuespillerne improviserte scenen og var i ’karakter’ under et par sett. Jeg forsøkte å oppmuntret Fritjov om å dra karakteren så langt som mulig og jeg husker han ofte brøt ut i latter over alle de idiotiske tingene Roger fikk seg til å si.

Etter denne helgen gikk jeg til kontoret og skrev ut en ny åpningscene basert på prøvene. Jeg brukte også en del av replikkene som skuespilleren improviserte frem. Noen av dem skrev jeg ordrett av, andre måtte jeg redigere og all handling måtte komprimeres for å få riktig dramaturgi.

Når vi nærmet oss innspillingstart hadde vi nye prøver på den faktiske location. Vi dro ned til Drammen og spilte igjennom den nye scenen mens fotografen Odd Reinhardt Nicolaysen filmet det med et Dv-kamera.

Her er klippet fra den siste prøven på location i Drammen. (det er meg som lusker rundt i bakgrunnen og han høye fyren som står lent til halvveggen er Ole, med tittel «barnepasser» for Odin):

Etter denne prøven klippet jeg sammen materialet for å se det i helhet og gjorde kun små endringer. Idet Fridtjov starter bilen, vil den ikke starte og hopper i stedet fremover. Tror dette var et innfall Fridtjov fikk idet vi prøvde. Det ble en morsom avslutning på åpningsekvensen så jeg tok det med videre til opptaket.

FIlmen ble klippet parallelt så da jeg kom til Stockholm og møtte klipperen Mattias Morheden, hadde han allerede klippet scenen, men ikke sånn som den var skrevet. Han hadde snudd om på alt. Det var en positiv overraskelse, som fungerte ende bedre enn hvordan jeg hadde tenkt meg den. Vi forandret den aldri særlig mye. Jeg så over opptakene og så at den ikke ville bli bedre om vi klippet den slik den var skrevet.
Mattias la også inn tekstplakater med fortekster i scenen som intro til filmen. Det fungerte veldig godt så det beholdt vi lenge. Helt til vi så at filmen trengte en ‘pause’ etter ulykken for at publikum skal ta inn det som har hendt før historien begynner for alvor.

Her er klippet i den ferdige filmen:

Fotografen fortalte meg senere om hvor heftig denne første dagen hadde vært for B-foto Jens Patterson. Kamera hang på handlingen hele tiden uten stopp i uendelig lange tagninger, ofte med veldig nær fokus og det var en stor utfordring for B-foto å holde fokuset. Jens var utslitt allerede etter første innspillingsdag og var på nippet til å trekke seg, heldigvis gjorde han ikke det. Jens Patterson gjorde en fantastisk jobb som B-foto på denne produksjonen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s