Hvordan «Sammen» ble til: 6. «Quatre cents coups» referanser

Alle, eller neste, alle regissører har François Truffaut’s debutfilm «Quatre cents coups» (”The 400 blows”) på sin topp 10 liste, og jeg er ikke noe dårligere. Anja Breien har fortalt meg at det var denne filmen som fikk henne til å ville lage film.

poster_400coups

Jeg så filmen for første gang som 17 – 18 åring på et kurs i filmhistorie. Da var den oversatt til ”på vei mot livet” eller noe sånt, en idiotisk tittel. Filmen gjorde sterkt inntrykk på meg, i likhet med alle andre som har sett den.

Handlingen i ”Sammen” har noen likheter med Truffaut’s film og jeg hadde lyst til å være så frekk, eller modig, alt ettersom, og referere til filmen i «Sammen». Rett og slett en hyllest til en av verdens beste filmer og regissør som har inspirert filmskapere siden og som fortsatt gjør det. (Ideen om Dogme 95 stammer fra samme ideene som skapte ”den nye bølgen”.)

Referansen til «Quatre cents coups» dukker opp 2 ganger i ”Sammen”. Den første er morens sminkebord, som jeg ba scenografen Tuva Hølmebakk om å gjøre så likt som mulig uten at det ble en direkte rip-off.

Her er scenen i orignialen:

…og her er referansen slik den ble i den ferdige filmen:

Neste referanse ville jeg gjøre så lik som mulig.

Sånn ser originalen ut:

Jeg bodde i Drammen under innspillingen og hver kveld etter opptak, gikk jeg ut og lette etter steder til jeg tilslutt fant noe som lignet. Det er Ikke lett å finne Paris i drammen, men jeg synes selv vi kom nokså nært.

Her er referansen slik den ble i den ferdige filmen:

I bakgrunnen skimtes originalplakaten til «Quatre cents coups» i to av scenene. Første gang hang vi den opp i utstillingsvinduet i bakgrunnen for å skjule en lys refleksjon, når Pål stopper og ser inn i kafeen. Det andre stedet er på veggen rett bak Pål der han stopper for å drikke opp sjokomelken.

The 400 blows - melkebilde
(Ved en tilfeldighet hadde kostymør Ellen Ystehede skaffet en jakke som lignet veldig på den jakken Antoine Doinel bruker i filmen)

Det er ikke helt rikitg at jeg ville gjøre scenen frame by frame, kom jeg på nå, jeg ville gjøre noe mer med scenen og lot sjokolademelken være utgått på dato, (det forklarer også hvorfor den blir satt ut på gaten). Når Pål heller ned sjoko så oppdager han at den er sur og spytter alt sammen ut igjen. Men det ble for humoristisk til at det passet i denne delen av filmen.

Først våget ikke å bruke sekvensen i filmen. Jeg fikk den ikke til å stemme, så mest på den som en billig kopi. Det var ikke før i en av de aller siste versjoenen at jeg fikk mot til legge den inn i filmen. Men tempoet i originalscenen passet ikke så jeg måtte klippe den kraftig ned i tid.

Her er en litt lengre trailer av «Quatre cents coups»:

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s